Украйна твърди, че е свалена хиперзвукова ракета „Кинжал“

Украинската противовъздушна отбрана твърди, че е свалила за първи път руска хиперзвукова ракета по време на атака срещу столицата Киев тази седмица, обявиха военновъздушните сили на Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това може да се разглежда като потенциален сериозен провал на кампанията на Кремъл за въздушни удари от далечно разстояние.

Ракетите „Кинжал“ са едно от шестте оръжия от „ново поколение“, представени от президента Владимир Путин през 2018, когато руският президент се похвали, че тези ракети не могат да бъдат свалени от нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана, припомня БТА.

Командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олесчук съобщи, че ракетата „Х-47 Кинжал“ е била свалена в четвъртък вечерта над район в близост до Киев от американска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

„Поздравявам украинския народ с това историческо събитие. Да, ние свалихме „несваляемия“ Кинжал“, заяви той.

„Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не виждат никакви признаци за предстоящо изтегляне на руските наемници от Бахмут“, заяви говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Черняк.

„Тези твърдения бяха направени във връзка с това, че (Пригожин) не може да изпълни още едно обещание – да завземе Бахмут до 9 май“, каза Черняк пред украинската информационна агенция РБК-Украйна. Пригожин просто се опитва да прехвърли отговорността на друг, допълни говорителят на украинското разузнаване.

Освен това Украйна оспори твърдението на Пригожин, че руските сили страдат от липса на боеприпаси. „Само днес в Бахмут и околностите му бяха изстреляни 520 снаряда от различни видове артилерия“, посочи Черняк.

Четете още

Избор на редактора