3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Украйна ни иска оръдия, БТР-и, танкове и самолети

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и, самолети и средства за отбрана, в това число за противовъздушна отбрана. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко днес.

Той говори пред журналисти след участието си в първия ден от годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа).

Москаленко обясни, че списъкът за военна помощ е предоставен още преди решението на Народното събрание за предоставяне на такава от страна на България.

“Нямам точна информация какво точно въоръжение ще бъде предоставено”, заяви той. “Сега става въпрос за получаване на тези видове техника, с които България разполага и може да ги отдели за потребностите на украинската армия, която в момента се бори за свобода и независимост на украинската държава”.

По думите му предоставеният списък от Украйна е изключително широк и мащабен.

По-рано стана ясно от министърът на отбраната Димитър Стоянов, че в края на седмицата ще е готов анализът, който ще покаже какво въоръжение може да предостави България на Украйна.

Той каза, че предложението му ще бъде “консервативно” и изключи възможност България да изпрати зенитни комплекси C-300 или изтребители МиГ-29, тъй като разчита на тях.

“Необходима е още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, която не е никак лесна, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга – както на територията на страната, така и извън нея”, допълни министърът.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини