Укринформ: Русия държи в плен 25 украински журналисти

Русия държи в плен най-малко 25 украински журналисти, заяви днес председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергий Томиленко, цитиран от Укринформ.

„Най-малко 25 журналисти остават в [руски] плен. Като пленничество наричаме и затварянето на кримско-татарските журналисти-граждани в местата за задържане. Например Владислав Есипенко и Ирина Данилович, които бяха незаконно задържани от руските окупационни власти в Крим и сега се намират в затвор“, каза на пресконференция Томиленко. По думите му това се отнася и за журналисти, които са били задържани във временно окупираните украински територии след началото на пълномащабната руска инвазия.

Говорейки за последните случаи, свързани с представители на медии, Томиленко спомена Виктория Рошчина, която е отишла във временно окупираната зона, докато е изпълнявала професионалните си задължения. Контактът с нея е бил изгубен преди няколко месеца.

Руснаците държат в затвора и Ирина Левченко, която е отразявала новините в Мелитопол, Запорожка област.

Томиленко припомни и за Дмитрий Хилюк – журналист от новинарската агенция УНИАН, който е бил пленен от руснаците при опита им да превземат град Киев и Киевска област. В момента той се намира в затвор в Русия.

Четете още

Избор на редактора