Унгарец отне рекорд на вратаря Гошо Петков

Унгарец отне световния рекорд на Георги Петков. Българинът вече не е най-възрастният играещ вратар в професионалния футбол в света. Той беше изместен от унгареца Геза Тури, който в неделя пази за лидера в класирането КИ (Клаксвайк) при победата с 1:0 над ХБ (Торшавн) в IX кръг. Бившият футболист на „Залаегерсег“ и „Татабаня“ игра на 49 г. и 64 дни.

На 9 април Петков подобри собствения си рекорд, след като пази при загубата на „Славия“ с 0:2 от „ЦСКА-София“ на 47 години и 27 дни. Предишното му постижение бе също в мач срещу „ЦСКА-София“ (на 20 февруари 2022 г.), когато вратарят бе на 45 години и 343 дни.

Всъщност появата на Геза Тури в игра бе инцидентна. Той е треньор на вратарите в КИ и трети избор на поста, но титулярът Маркус Петерсен бе болен, а първата резерва Рой Хенце имаше травма. Иначе Тури бе пазил за последно през юни 2018 г., когато бе на 44 г.

Естествено, вчера той подобри възрастовия рекорд за първенството на Фарьорските о-ви, а освен това се счита вече от Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS) за най-стария действащ футболист в топ дивизиите. По този показател Георги Петков досега също бе на първо място, но вече и там заема втора позиция. Сега, за да успее българинът да си върне постижението, трябва да продължи да е активен футболист още две години (б.ред. – за момента той не е обявил намерение да се отказва). Другият вариант е Геза Тури да обяви край на кариерата си.

Иначе най-възрастният професионален футболист в света е японската легенда Казуйоши Миура. На 28 април той влезе като резерва в 59-ата мин. за португалския втородивизионен „Оливейрензе“ при домакинската загуба с 1:2 от „Ещрела“ (Амадора). Тогава Миура бе на 55 години и 61 дни.

Четете още

Избор на редактора