Унгария ни спира за Шенген, ако не отменим таксата за газа

Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на унгарското министерство на външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран да казва, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на влизането й в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила.

„Показахме ясно на българите, че ако запазят таксата за продължително време, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за продължително време, тогава ние ще наложим вето върху влизането им в Шенген“, каза Сиярто.

Той допълни, че Унгария ще отмени ветото си веднага щом транзитната такса бъде отменена.

Премиерът Николай Денков съобщи за оказания натиск от страна на Будапеща за оттегляне на таксата по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел  по-рано тази седмица.

Шенгенското пространство или шенгенската зона представлява група от 27 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си и са страни по Шенгенското споразумение от 1985 г.

Унгария получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по силата на договор от 2021 година, като основната част от доставките преминават през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Сиярто също така каза, че ходът на България, който според него противоречи на европейските разпоредби, застрашава безопасността на доставките не само за Унгария, но и за Сърбия и Северна Македония, съобщи още Ройтерс.

В началото на седмицата партиите, които подкрепят българското правителството, обявиха, че се отлага таксата за пренос на руски газ през нашата страна.

На 13 декември парламентарната енергийна комисия отмени на първо четене действалата два месеца такса от 20 лв./МВтч за преноса на руския газ през българската мрежа със задна дата. Същевременно депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев заговори за отлагане на спорната такса  „до влизането във въздушния Шенген“.

Четете още

Избор на редактора