Над 13 000 деца са загинали във войната в Газа

Детският фонд на ООН заяви днес, че над 13 000 деца са били убити в Газа при израелската офанзива, като добавя, че много деца са пострадали от тежко недохланване и „дори нямат сили да плачат“, предаде Ройтерс.

„Хиляди други са ранени или дори не можем да определим къде се намират. Възможно е да са затрупани под развалините … Ние не сме виждали такова ниво на смъртност сред децата в почти никой друг конфликт в света“, казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел  пред предаването „Face the Nation“ на Си Би Ес .

„Била съм в отделения с деца, които страдат от тежка анемия недохранване, цялото отделение е абсолютно тихо. Защото децата, бебетата … дори нямат енергия да плачат.“

Ръсел каза, че има „много големи бюрократични предизвикателства“ при придвижването на камиони с помощи  в Газа.

Международните критики към Израел се засилват заради смъртните случаи по време на войната, кризата с глада в Газа и твърденията за блокиране на доставките на помощи в анклава.

Експерт на ООН заяви по-рано този месец, че Израел е унищожава хранителната система на Газа като част от по-широкообхватна „кампания на глада“. Израел отхвърли обвинението, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора