„Уроците на Блага“ открива Киномания на 16 ноември

37-ото издание на филмовия фестивал „Киномания“ започва точно след седмица. Откриването е идния четвъртък – 16 ноември, в зала 1 на НДК с българското предложение за „Оскар“ – „Уроците на Блага“. Решението с най-новия филм на Стефан Командарев да започне „Киномания“ е взето далеч преди наградите, с които лентата се сдоби в последните месеци.

След двете статуетки „Кристален глобус“ от Карлови Вари и редица международни отличия, най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ще открие тазгодишното издание на „Киномания“ в НДК. Все още твърде малко български зрители са успели да гледат „Уроците на Блага“, който вече има в колекцията си и 7 отличия от фестивала „Златна роза“ – най-големия форум за българско кино. Преди филма да тръгне по кината в цялата страна от 15 декември, най-нетърпеливите могат да го гледат в рамките на „Киномания“ на само две прожекции – при откриването в Зала 1 на НДК и на следващия ден в Пловдив.

По традиция сред акцентите в програмата на „Киномания“ са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които фестивалът отдава почит на големите майстори на седмото изкуство, разказа пред „Хоризонт“ Хермина Азарян – продуцент и селекционер на „Киномания“.

Със специални прожекции „Киномания“ ще отбележи и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. Тазгодишното 37-мо издание на фестивала ще има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели– режисьорът, майстор на оперните постановки, както за сцена, така и за голям екран. Наред с филмите на Дзефирели, зрителите ще могат да се насладят и на легендарния спектакъл на Мария Калас в Париж през 1958 г.

Четири знакови оперни филма публиката ще може да гледа още преди официалното откриване на фестивала на 16 ноември – на 13 ноември в „Одеон“ ще прожектира „Бохеми“. Тук любопитното е, че финалният запис на края на филма е записан в Мюнхенската опера под диригентската палка на Херберт фон Карян.

Предварителната оперна програма продължава на 14 ноември пак в „Одеон“ с „Травиата“. На следващия ден ще бъдат показани „Селска чест“ и „Палячи“. Азарян постави акцент върху документалното кино.

37-ото издание на „Киномания“ ще продължи до 3 декември.

Четете още

Избор на редактора