Таен влак докара Шолц, Макрон и Драги в Киев

Тримата европейски лидери с най-неясно отношение към руската агресия в Украйна вече са в Киев. Немският канцлер Олаф Шолц, президентът на Франция Мануел Макрон и премиерът на Италия Марио Драги пристигнаха за среща с Володимир Зеленски.

Шолц, Макрон и Драги се срещнали през нощта в четвъртък в полския град Жешув, откъдето с влак и по тайни жп линии са прекосили границата. Разговорите с украинското правителство ще се съсредоточат върху хода на войната и възможното присъединяване на Украйна към ЕС. Според кореспондента на ZDF Андреас Кинаст, Шолц идва с конкретни предложения за Украйна. Малко по-късно пристигна и президентът на Румъния Клаус Йоханис, който се присъедини към Макрон, Шолц и Драги.

Визитата на четиримата е свързана и със срещата на върха на Г-7 и НАТО в края на юни, на която ще бъде и украинският президент Зеленски. Канцлерът Шолц и генералният секретар на НАТО го поканиха официално да присъства.

От няколко седмици насам отношенията на Украйна с трите водещи европейски икономики са обтегнати. Президентът Зеленски иска тежко въоръжение от тях, а Макрон, Драги и особено Шолц отговарят уклончиво и още нищо сериозно не са доставили. В същото време руската агресия се излива с пълна сила върху Източна Украйна. Защитниците й изпитват сериозни затруднения и дават много жертви заради липсата адекватни оръжия.

Според официални лица – източници на FT, Европейската комисия вероятно ще предложи на Украйна статут на кандидат-член в ЕС при условие, че страната приложи поредица от реформи, насочени към укрепване на върховенството на закона и борбата с корупцията, съобщи БГНЕС.

Държавите от ЕС обаче все още са разделени по въпроса дали тези реформи трябва да се разглеждат като предварително условие за Украйна да стане кандидат, или трябва да се постави контролен списък за реформи преди следващата стъпка – официалното започване на преговорите за присъединяване.

Дипломати в Брюксел смятат, че посещението на тримата лидери в Украйна е необходимо, за да се събере достатъчно подкрепа за варианта за предоставяне на статут на кандидат за членство в ЕС сега, със списък с реформи, които трябва да бъдат приложени на по-късен етап.

Четете още

Избор на редактора