5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Установен е руснакът, извършил хакерската атака у нас

Установен е вече конкретен извършител на хакерската атака от вчера, съобщи шефът на Национална следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки, разкри той пред БНТ.

Системата за киберсигурност е реагирала, защитите са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни, категоричен е Сарафов.

Лицето не се намира в България, а на територията на Русия. “Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация”, добави Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването, съобщи БТА.

Вчера правителствени сайтове станаха обект на хакерска атака от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“,  както и специално създаденото подразделение “Киберпрестъпления” към Националната следствена служба.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини