Днес е премиерата на „Голям шлем“ на Петър Бойчев

Премиерата на дебютната книга „Голям шлем (29 глътки от реки и редакции)“ на известния с искрящото си чувство за хумор журналист и бивш редактор от „Ekspresso“ Петър Бойчев е днес, 15 ноември, от 17 часа в столичното кино „Влайкова“, съобщи БТА.

Красиво оформеното издание (издателство „Зип“) с вплетени карикатури на Иван Кутузов-Кути, Чавдар Николов, Ивайло Нинов и Илиян Савков включва 29 истории, по думите на Бойчев „от целия му смислен живот – от казармата, през студентството, първите тръпки да си видиш името във вестниците, та досега“,

„Странното е, че когато ги писах – по време на пандемията, не знаех че са толкова. При последната редакция ги преброих – 29. Аз съм роден на 29-и, именният ми ден е на 29 (юни). Няма нищо случайно!“, отбеляза авторът пред БТА.

Докато пише историите, няма намерение да ги издава. От време на време публикува по някой разказ във фейсбук профила си. Приятелите и колегите му са очаровани, историите са като вдъхновяващи кадри, които съживяват спомените за прекрасните дни във вестникарските редакции от младостта им. Своеобразен документ на прехода.

„Настояваха да продължа да пиша и така събудиха у мен графомана. А никога не съм бил графоман. Само за хонорари – шегува се авторът. – Спомням си, че веднъж във вестник “Демокрация” написах в един ден 11 дописки – кратки и разширени информации, блиц интервюта, голямо интервю и даже едно репортажче, за разкош.

Без компютър и интернет, и съответно без копи пейст. Ако ги имаше, разбира се, щях да се възползвам. Този месец взех рекордните хонорари от над 1000 лева и това доведе до първите запомнящи се редакционни глътки. В такъв смисъл бях графоман.“

„Голям шлем“ (повтаря заглавието на един от разказите в книгата) е издание, което доказва какво могат да направят журналистите, ако действат заедно и се подкрепят един друг.

Художник-дизайнер е Георги Кирилов, с когото заедно са работили във в. “Новинар”. „Още като прочете една от първите истории, Жоро ми писа: Бат Петьо, ако решиш да ги издаваш, аз поемам предпечата.

И изпълни обещанието си – разказва с усмивка Бойчев. – Избрахме хубава хартия, цветен печат. Моята гордост: в нея са събрани четирима от топ-пет на карикатуристите в България: Иван Кутузов-Кути, Чавдар Николов, Ивайло Нинов и Илиян Савков.

Липсва само Комарницки, макар че и с него съм работил в “Малък вестник”. Не можах обаче да се сдобия с шарж от него, той е от Габрово, не се подвеждайте от полската фамилия.“

„Книгата като външност май стана много по-добра от съдържанието“, отбеляза Петър Бойчев, но това е само защото вътрешно си знае колко е талантлив.

Четете още

Избор на редактора