22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Изкуствен интелект предпазва пчелите от токсични пестициди

Учени от Орегонския университет създадоха модел, чрез който със силата на изкуствения интелект, могат да предпазват пчелите от токсичните за тях пестициди.

Моделът на изследователите дава възможност машина да бъде обучена да прогнозира дали всеки нов хербицид, фунгицид или инсектицид ще бъде опасен за медоносните пчели, съобщава електронното издание Юрикалърт, цитирано от БТА.

Това се прави на базата на молекулярната структура на съответното съединение.

Разработката, представена в изданието “Джърнъл ъв кемикъл физикс”, е важна, защото много плодове, ядки, зеленчуци и семена зависят от опрашване от пчели. Ако те не пренесат цветен прашец, необходим за възпроизвеждането, почти 100 вида земеделски култури в САЩ може да изчезнат. Икономическото значение на пчелите в световен мащаб годишно се определя на повече от 100 млрд. долара.

“Пестицидите широко се използват в селското стопанство за увеличаване на добивите и осигуряване на продоволствена сигурност, но те могат да навредят на видове като пчелите – разяснява Кори Саймън, един от авторите на проекта. – А насекоми, плевели и други стават устойчиви към използвани препарати. Нови пестициди трябва непрекъснато да се разработват, но е важно и да не вредят на пчелите“.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини