Учени разработиха ръкавица за гмуркане, вдъхновени от пипалата на октопода

Ръкавица, която позволява да бъдат държани здраво предмети под вода, бе разработена от учени от Политехническия институт на щата Вирджиния, съобщи електронното издание Мейлонлайн, цитирано от БТА.

Ръкавицата ще бъде полезна за водолази, по-специално по време на спасителни операции в случай на корабокрушения.

Повърхността на „окта-ръкавицата“ е покрита с вендузи със сензори, които определят местоположението на обекта. Когато той бъде засечен, те изпращат сигнал до контролно устройство, което от своя страна активира залепването на вендузата. При експерименти ръкавицата е успяла успешно да задържи и вдигне карта за игра от водата.

Дизайнът на вендузите им позволява успешно закрепване към различни видове повърхности – гладки, грапави, плоски или извити. Работят ефективно и с обекти с различни размери, включително малки.

Ръкавицата е разработена на основата на действието на пипалата на октопода. Те са покрити със смукала, които се контролират от нервната и мускулната система на тялото. Октоподът е в състояние да управлява натиска, който упражнява върху целта. Когато прикрепи няколко вендузи към нещо, се създава здрава адхезивна връзка, която е изключително трудна за прекъсване. Октоподът контролира над 2 000 смукала на осемте си крайника, обработвайки информация от различни химически и механични сензори.

Ръкавицата позволява здраво захващане на целта без упражняване на значителен натиск. Това е важно в работата на подводните археолози, които трябва да вдигат древни крехки предмети от морско дъно, без да ги повредят.

Четете още

Избор на редактора