Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля интернет

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на „По света и у нас“ Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи. Неведнъж сме ви показвали лица на обществената телевизия, които се използват за фалшиви реклами.

За първи път, обаче, за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас, сигнализира БНТ.

Фалшивата новина, която „образът“ на Аделина Радева поднася е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината – направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

„Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим“, казва самата Аделина Радева.

За водещата на „По света и у нас“ това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

Първите текстове, засягащи регулацията на изкуствения интелект, бяха внесени в парламента през май. Текстовете са свързани с обучението на изкуствения интелект.

Четете още

Избор на редактора