ФБР разкри готвени покушения срещу Елизабет II

Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха от убийство по време на посещение през 1983 г. в Съединените щати, показват наскоро публикувани документи на ФБР, за които съобщава Би Би Си.

След смъртта на монарха миналия септември Федералното бюро за разследване публикува файлове, свързани с пътуванията на покойната кралица до САЩ.

От тях става ясно, че в службата е получен сигнал от полицай в Сан Франциско, който имал информация за мъж, готвел нападение срещу Елизабет II като отмъщение за дъщеря си, която „е била убита в Северна Ирландия от гумен куршум“.

Заплахата идва на 4 февруари 1983 г. – около месец преди посещението на кралицата и нейния съпруг принц Филип в Калифорния.

„Той щеше да се опита да нарани кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста „Голдън гейт“ върху кралската яхта „Британия“, когато тя минава под него, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети Националния парк Йосемити“, се казва в документа.

В отговор на заплахата тайните служби планирали да „затворят пътеките на моста „Голдън гейт“, когато яхтата се приближи“. Не е ясно какви мерки са били взети в Йосемити, но посещението все пак се е състояло. ФБР не публикува подробности за арестите.

102 страници документи бяха качени във Vault, информационния уебсайт на ФБР, в понеделник след искане на Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии.

Част от държавните посещения на покойната кралица в САЩ, включително пътуването през 1983 г. на Западния бряг, са организирани по време на размириците е в Северна Ирландия.

През 1976 г. покойната кралица беше в Ню Йорк за честването на 200-годишнината на Америка. Документите разкриват как е издадена призовка на пилот за летене на малък самолет над Батъри парк със знак, който гласи „Англия, махни се от Ирландия“.

Вторият братовчед на Елизабет II и ментор на престолонаследника Чарлз – лорд Маунтбатън, беше убит при бомбен атентат на Ирландската републиканска армия (ИРА) в Ирландия през 1979 г.

Преди личното посещение на покойната кралица в Кентъки през 1989 г. в служебна записка на ФБР се казва: „Възможността за заплахи от ИРА срещу британската монархия е постоянна.“

Покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти, за да наблюдава конни състезания.

ФБР е предупредено и за готвени от ирландски групи протести на стадиона по време на бейзболен мач, който британската кралица е трябвало да гледа заедно с президента Джордж Буш през 1991 г.

Би Би Си пише, че ФБР разполага с още документи, но не е известно кога те ще бъдат публикувани.

Четете още

Избор на редактора