Фенове на баклавата се събират в Малиново

Любители на баклавата се събират в ловешкото село Малиново в събота.

Единадесетото издание на празника ще започне в 11 часа, когато своите кулинарни изкушения ще представят майстори на баклавата, както от Ловешко, така и от община Троян и севлиевското село Петко Славейково, съобщи за БТА Добрина Андреева, секретар на Народно читалище “Събуждане-1927 г.”, което заедно с кметство Малиново е организатор на събитието.

Специално жури ще оценява участниците в кулинарната изложба-конкурс за домашно приготвена баклава. Ще бъде определено най-вкусното сладко изкушение и най-красивото, награда ще получи и най-младият участник, както и този с най-много направени баклави, поясни Андреева. За най-добрите са осигурени парични награди.

Гостите също ще могат да опитат сиропираните сладкиши.

Както всяка година за доброто настроение на гостите е подготвена фолклорна програма. В нея ще участват седем самодейни фолклорни състави от ловешки, троянски и севлиевски села. Най-малките участници в ансамблите са на 10 и 12 години, те ще изпълнят народни песни.

“Идеята на този празник е обединението между хората, защото в селото живеят два етноса – турци и българи. По този начин да се покаже, че няма различия между нас, всички празници отбелязваме заедно”, посочи още Добрина Андреева.

Баклавата е традиционен десерт в Малиново, поднася се на трапезата на всеки празник.

Четете още

Избор на редактора