Хакан Фидан: Целта ни е $10 млрд. стокоомбен с България

Стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара, бихме желали да постигнем целта от десет млрд. възможно най-скоро. Това каза пред журналисти министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, който е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си, коментира Фидан. На днешните ни срещи обсъдихме нашите двустранни отношения. Бихме искали да проведем заседание на съвета за сътрудничество на високо ниво, добави той.

Обсъдена е и войната в Украйна. Доволни сме от създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо, заяви Фидан. Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в постоянен контакт с българските власти, за да улесним преминаването на границата на камионите ни, коментира министърът и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. България е основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, допълни той.

Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза Фидан. Отдаваме голямо значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно наследство в България по начин, който да отговаря на духа на сътрудничеството помежду ни, каза още министърът.

България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция, заяви Мария Габриел.

Преди това Фидан се серщна първо с лидера на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ, а след това и новите кандидати за съпредседатели на движението Джевджет Чакъров и Делян Пеевски.

Четете още

Избор на редактора