ФИДЕ прецака БФШ 2022, не я допусна до конгреса

Членството на България в Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) беше формално възстановено по време на проведената днес Генерална асамблея на световната организация.

За член на ФИДЕ почти единодушно беше прието най-новото регистрирано у нас сдружение – „Българска спортна федерация по шахмат“ (БСФШ) с президент Милен Василев и почетен председател Антоанета Стефанова. А структурата, която притежава държавния лиценз от министерството на младежта и спорта (ММС) – „Българска федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) с новоизбран президент Венета Петкова, дори не беше допусната като кандидат на конгреса, макар първоначално документите ѝ да бяха одобрени.

БФШ 2022 разпространи позиция до медиите:

Днес се проведе Генералната асамблея на Международната шахматна федерация, с която завърши Конгресът на ФИДЕ. Без да има пандемия или други извънредни причини, този конгрес се проведе онлайн, което само по себе си е доста странно и в разрез с традициите на федерацията. Въпросът, който вълнува цялата българска шахматна общественост, бе приемането на България за редовен член предвид изключването на досегашната БФШ 1928 поради изгубен национален лиценз. Това, съгласно Устава на ФИДЕ, е достатъчно основание за прекратяване на членството на тази разпаднала се организация, която е и длъжник на ММС.

За членство документи бяха подали две организации. Първата, БФШ 2022, в която членуват почти всички клубове и състезатели у нас, отговаря на най-важното условие за национален лиценз от повече от година, провежда всички национални състезания и реално развива шахмата. Втората, регистрираната преди 2 месеца БСФШ, която не отговаря на нито едно от тези условия.

Въз основа на подадените документи обаче и БСФШ бе включена в дневния ред на Генералната асамблея. На заседание на Конституционната комисия на ФИДЕ, провело се 6 дни преди асамблеята, бе дадена категорична препоръка да се съобрази приемането с член 9 от Устава на ФИДЕ – този, който регламентира наличие на национален лиценз, и да се предоставят по 10 минути на двете федерации пред делегатите, за да обосноват мотивите за своето членство. Последва закрито заседание на Съвета на ФИДЕ, на което е била допусната да говори Антоанета Стефанова, а представител на БФШ 2022 не е включен в работата на Съвета.

След това заседание от дневния ред на асамблеята изчезва точката за разглеждане членството на БФШ 2022, а тя е уведомена за това с лаконично писмо от правния директор на ФИДЕ.

Без мотиви, без каквото и да било правно основание легитимната федерация е спряна дори от правото да запознае делегатите от цял свят. Задкулисни игри и страх от прозрачност и демократичен избор явно са водещи за това решение. Факт е, че и президентът, и правния директор на ФИДЕ са руснаци. Не знаем дали това има значение, но е показателно в контекста на последните събития както в света, така и у нас.

По този начин приемането на член от България от Генералната асамблея на практика бе предрешено, без висшият форум на Международната федерация дори да може да се произнесе. Ясно е, че такива решения ще бъдат обжалвани в Международния спортен арбитраж в Лозана. Обаче действията на група лица, твърдящи, че помагат за международното признание на България, стават все по-очебийни – лобизъм, личен интерес, документи с откровено невярно съдържание. Техните действия стигнаха и до прокуратурата у нас. Само че истината излиза наяве бавно, а дотогава състезатели и клубове ще продължат да имат проблеми. Вече на всички е ясно заради кого!

Четете още

Избор на редактора