Фицо предсказа покушението си преди месец

Словашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян вчера след заседание на кабинета в Хандлова, предсказа покушението си и вероятно насилие срещу други правителствени служители миналия месец.

Той претърпя операция снощи след пет куршума в тялото си и е в тежко състояние. Фицо обаче вероятно е очаквал инцидент, тъй като през април говори за възможното убийство на водещи словашки политици. Той приписа отговорността за атмосферата в обществото на опонентите от опозицията и критиците в независимите медии.

„Ако атмосферата не беше опасна за цялото общество, това би било абсурдно“, каза Фицо в публикация във Фейсбук на 10 април, малко след президентските избори.

„Политици са грубо обиждани по улиците и аз само чакам това разочарование, което Denik N, Sme и Aktualiti толкова интензивно задълбочават, да прерасне в убийството на един от водещите политици в правителството. Не преувеличавам дори с милиметър“, каза Фицо преди месец в навечерието на опита си за убийство. Той каза тогава, че „споменатите и други медии насърчават „прогресивните избиратели“, тоест привържениците на опозицията, да „бъдат шумни и агресивни“.

„И като предупреждение към премиера, те „публично ликвидират“ известни хора, които подкрепят Пелегрини, само защото си позволяват да имат различно мнение, само за да не се стигне до поражението на парламентарните и президентските избори, трето поражение (на изборите за Европейски парламент, бел.ред.) и всеки, който има мнение, знае какво го чака, ако не гласува по желание на (президента Зузана) Чапутова, (председателя на Прогресивна Словакия Михал) Шимечка, (бившия премиер Лудовит) Одор или (победения кандидат за президент Иван) Корчок“, каза той.

Той описа опонентите си като „войници“ и като хора, които „се държат така, сякаш са лишени от разум“.

Припомняме, че премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян вчера в Хандлова пред Дома на културата, където дойде да поздрави събралите се след заседанието на кабинета. Той беше ранен от поета Юрай Ч., а членовете на словашкото правителство заявиха, че мотивът очевидно е политически.

Въпреки че словашките медии първоначално съобщиха, че Фицо е в стабилно състояние, правителството на Словакия излезе с изявление, в което се посочва, че състоянието му е „изключително тежко“. Фицо претърпя няколкочасова операция, като по последни данни е в тежко, но стабилно състояние и бе поставен в изкуствена кома. Вицепремиерът на Словакия каза, че се очаква министър-председателят да оцелее. Роберт Калиняк, министър на отбраната на Словакия, първоначално, докато операцията все още продължаваше, каза, че състоянието на Фицо е „изключително тежко“. Той добави, че премиерът е получил „сериозни наранявания“ след „многобройни изстрели“. „Здравословното му състояние е наистина сериозно, положението е лошо“, каза Калиняк, който благодари на служителите на спешната помощ, които са помогнали на Фицо.

Едва по-късно снощи вицепремиерът Томас Тараба обяви, че Фицо вече не е в опасност. Той каза, че след операцията „се очаква да оцелее“. „За щастие, доколкото знам, операцията е минала добре – и предполагам, че накрая ще оцелее. В момента той е без опасност за живота.“ „Той е тежко ранен – единият куршум е минал през стомаха, а другият е ударил китките му – веднага е транспортиран в болница и след това – в хирургия“, добави той.

Матус Шутай Есток, министърът на вътрешните работи, каза, че предварителните данни „ясно“ показват политически мотив. Той каза, че Фицо е бил прострелян пет пъти.

Травмата на корема предизвика най-голямото безпокойство на лекарите, поради обилния вътрешен кръвоизлив, който беше трудно овладян и поради който, както съобщават словашки медии, операцията е продължила с часове, пише Труд.

Четете още

Избор на редактора