Фон дер Лайен: Румъния и България незабавно в Шенген

България и Румъния незабавно трябва да бъдат приети в Шенген, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя произнесе своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, като направи преглед на постиженията през изминалата година, общите предизвикателства и представи приоритетите за предстоящата година.

Пред препълнената зала тя отбеляза, че през изминалата година Европа е устояла на енергийна криза и е посрещнала в домовете си милиони украински бежанци — най-голямото разселване на хора от Втората световна война насам, а икономиката бе стимулирана с безпрецедентни европейски инвестиции, съобщи БНР.

За поредна година ЕС отвърна на невиждани предизвикателства, като:

•  застана рамо до рамо с Украйна и предприе важни стъпки, за да бъде потърсена отговорност на Русия;

•  засили инвестициите у дома и в чужбина;

•  спечели енергийната война, обявена от Русия на Европа;

•  преобрази икономиката, като ускори екологичния и цифровия преход;

•  защитаваше основните ценности на ЕС – равенство, приобщаване и социална справедливост. Това ще бъде нейната последна реч в рамките на настоящия законодателен мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Фон дер Лайен настоя България и Румъния незабавно да бъдат допуснати като членове на Шенгенското пространство.

„Управлението на миграцията изисква търпение и дългосрочни усилия, но преди всичко единство между нас. С пакта за миграцията ние постигнахме ново равновесие между защитата на границите и защитата на хората. Баланс между сигурността и хуманността“, добави тя.

Похвали нас и северните ни съседи, че сме пример в ЕС за управление на миграционните потоци и даването на убежище.

Според нея бъдещото на Украйна, на Западните Балкани, а и на Молдова е в Европейския съюз.

По-малко от година преди евроизборите Фон дер Лайен призова политиците да спечелят отново доверието на европейците.

„Да отговорим на техните тревоги и да си свършим работата. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Когато сме единни, резултатите са на лице“, каза тя и подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят избори:

„Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители. Ще видим каква Европа искат хората“.

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. „Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история“, каза председателят на ЕК.

Урсула Фон дер Лайен обеща, че европейската индустрия ще бъде подкрепяна през цялото време на прехода към зелена икономика.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта тя. Според нея нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия в ЕС.

„Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората“, настоя тя.

„Не съществува нито един аргумент защо за един и същи вид работа една жена да получава по-малко от един мъж, но работата ни далеч не е приключила и трябва да продължаваме да се стремим към напредък… Заедно показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите са налице, но работата ни не е приключила. Нека бъдем единни, нека постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре“, призова тя.

Четете още

Избор на редактора