Франция мобилизира 90 000 полицаи за Нова година

Засилено полицейско присъствие ще има по улиците във Франция в новогодишната нощ като мярка срещу съществуващата терористична заплаха, обяви вътрешният министър на страната Жерал Дарманен днес, предаде ДПА, като се позова не неговото изказване пред телевизия Бе Еф Ем.

„Както знаете, от дълги години, и особено през последните месеци, Франция е силно засегната от терористични заплахи“, заяви Дарманен за телевизионния канал.

Той каза, че е разпоредил мобилизацията на 90 хиляди полицейски служители наред с пет хиляди военнослужещи и десетки хиляди пожарникари. Франция е в тревога от най-висока степен за терористична заплаха, откакто учител бе убит от ислямист в северния град Арас през октомври. В началото на декември в нова терористична атака млад мъж намушка смъртоносно германски турист в близост до Айфеловата кула в Париж.

Миналата седмица петима души бяха арестувани по време на антитерористична операция в източната част на страната, но малко след това бяха пуснати от ареста.

Асошиейтед прес на свой ред се позовава на информацията на Дарманен, че се очаква над 1,5 милиона души да присъстват на празненствата на централния парижки булевард „Шан-з-Елизе“. Новогодишните тържества в Париж ще бъдат фокусирани върху предстоящото домакинство на Париж на летните Олимпийски игри във френската столица догодина, като ще има диджеи партита, фойерверки и светлинен спектакъл, прожектиран върху Триумфалната арка, предаде БТА.

АП отбелязва, че на пресконференцията Дарманен е посочил като частична причина за повишаването на терористичната заплаха във Франция „случващото се при Израел и палестинците“. Той има предвид конфликта между Тел Авив и радикалното палестинско движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Четете още

Избор на редактора