Френски съд издаде заповед за арест на Башар Асад

Френски съд е издал международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад. Той е обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството и военни престъпления заради предполагаемите химически атаки в Сирия през лятото на 2013 г., съобщи АФП.

Източник от съдебната система е потвърдил издаването на четири заповеди за арест, предполагаемите атаки са извършение с газ зарин. При тях според американското разузнаване на 21 август 2013 г. в Източна Гута са загинали над 1000 души.

В заповедта фигурират още братът на Башар Асад – Махер, фактически ръководител на елитно подразделение на сирийската армия, както и генералите Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е ръководител на службата за сигурност.

От април 2021 г. съдиите следователи от отдела за престъпления срещу човечеството на Парижкия съд разследват химическите атаки в Сирия през 2013 г., за които е обвинявано правителството на Башар Асад, припомня БТА. Разследването е започнато, след като Сирийският център за медии и свобода на словото, Инициативата за правосъдие на фондация „Отворено общество“ и Сирийският архив подават иск като граждански ищци.

Четете още

Избор на редактора