Фронтекс праща още 500 служители по границата ни

Служителите на Европейската агенция „Фронтекс“ по българската граница ще бъдат увеличени тройно и ще станат близо 500. Това потвърдиха изпълнителният директор на агенцията Ханс Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на работно посещение на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Министърът съобщи, че за миналата година има пет регистрирани случая на насилие на гранични полицаи към мигранти. Всички са наказани, но няма уволнени.

Стоянов и Лейтенс са категорични, че за цяла Европа е важно да бъдат опазени границите, но и да се спазват правата на мигрантите.

„Вчера получихме висока оценка от изпълнителния директор на „Фронтекс“. Постигнат е спад – от около 70% на броя на нелегалните мигранти на българо-турската граница, спрямо миналата година. Изпълнителният директор на „Фронтекс“ изрази подкрепа и за приемане на страната в шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година“, каза Стоянов.

„Обещах на министъра и на началника на Гранична полиция, че ще отговорим според нашите възможности на исканията за подкрепа при опазването на границата. Получих уверение, че българската държава гарантира основните човешки права, каза Ханс Лейтенс.

„Ние пазим не само границите, но и европейските ценности“, посочи той и добави, че България е много важен партньор на „Фронтекс“ и без нашата страна не може да се опази европейската граница.

Четете още

Избор на редактора