Хаити обяви извънредно положение и полицейски час

Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в столицата Порт о Пренс. Мерките бяха взети, след като над 3500 лишени от свобода избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди.

Извънредното положение е въведено за срок от 72 часа, с възможност за удължаване на територията на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о Пренс, съобщама БНР.

След нападението срещу националния затвор на Хаити в столицата  там са останали само 100  от 3700 души, излежаващи присъди. Насилието в карибската страна достигна нов връх, след като временният президент Ариел Анри посети Кения в опит да договори международна полицейска операция.

В отсъствието му бандите парализираха обществения живот в части от хаитянската столица. Според правителството са било убити няколко служители на реда. Очаква се кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити да съдействат за нормализиране на обстановката.

Има съобщения, че в препълнения затвор са били задържани няколко лидери на банди, както и заподозрени във връзка с убийството на президента Жовенел Моиз в резиденцията му през юли 2021 г.

След убийството ситуацията със сигурността в Хаити се влоши драстично. Според оценки на ООН престъпни групи контролират около 80% от хаитянската столица и все повече разширяват влиянието си в други части на страната. По данни на ООН несигурната ситуация с доставките обрича на глад почти половината от 11-те милиона жители на Хаити.

Четете още

Избор на редактора