Хамас иска 5 дни примирие срещу свобода за заложници

Въоръженото крило на „Хамас“ е казало, че е готово да освободи заложници в замяна на 5-дневно примирие с Израел в ивицата Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс. Въоръженото крило е съобщило това на катарски посредници, съобщава БТА.

„Миналата седмица имаше усилия от страна на нашите катарски братя за освобождаването на взети в плен жени и деца в замяна на освобождаването на 200 палестински деца и на 75 палестински жени, държани от врага“, заяви Абу Убайди, говорител на въоръженото крило на „Хамас“ – „Бригадите Изедин ал Касам“, в аудиозапис, качен в канала на палестинската група в „Телеграм.

Ройтерс съобщава, че първо е ставало дума за освобождаване на 70 заложници в замяна на палестинските жени и деца. Говорителят на „Бригадите Изедин ал Касам“ добави, че „Израел поискал да бъдат освободени 100 заложници, държани от „Хамас“ и ние информирахме посредниците, че можем да освободим заложниците, ако получим 5-дневно примирие“, предаде Франс прес

„Примирието трябваше да включва пълно прекратяване на огъня и допускане на хуманитарна помощ навсякъде в ивицата Газа“, допълни той и обвини Израел, че протака въпроса и избягва договарянето на сделката за прекратяване на огъня, отбелязва Ройтерс и Франс прес.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху спомена в интервю за Ен Би Си възможността за споразумение за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“ в ивицата Газа, посочват агенциите.

Израелската армия смята, че около 240 души са държани за заложници в палестинската територия, където са били отведени от бойци на „Хамас“ при атаката срещу израелската територия, извършена на 7 октомври. В атаката загинаха 1200 души от израелска страна, а Израел обсади ивицата Газа и започна операция по въздух, суша и вода в отговор на действията на „Хамас“. В израелски удари по цели в Газа загинаха над 11 000 души, основно цивилни, според правителството на „Хамас“, което контролира палестинската територия. Израелски политици и военни представители не престават да повтарят, че няма да има прекратяване на огъня, без освобождаване на заложниците.

Четете още

Избор на редактора