Хамас кандиса на примирие в Газа

Хамас обяви в понеделник, че е приел египетско-катарското предложение за прекратяване на огъня за спиране на продължилата седем месеца война с Израел в Газа, съобщи АП.

Това се случи часове след като Израел нареди на около 100 000 палестинци да започнат евакуация от южния град на Рафах, сигнализирайки, че отдавна обещаваната наземна инвазия там е неизбежна.

Няма незабавен коментар от Израел относно сделката и подробности за предложението все още не са разкрити. През последните дни представители на Египет и Хамас казаха, че прекратяването на огъня ще стане на поредица от етапи, по време на които Хамас ще освободи заложници, които държи, в замяна на изтегляне на израелските войски от Газа.

Не е ясно дали сделката ще отговори на ключовото искане на Хамас за прекратяване на войната и пълно изтегляне на Израел.

Хамас каза в изявление, че неговият висш лидер Исмаил Хания е съобщил новината в телефонен разговор с премиера на Катар и министъра на разузнаването на Египет. След публикуването на изявлението палестинците избухнаха в аплодисменти в разпръснатите палаткови лагери около Рафа, надявайки се, че сделката означава, че израелска атака е била предотвратена.

Четете още

Избор на редактора