Хаос в Атина, народът бесен заради жп катастрофата

Безредиците избухнаха по улиците на Атина миналата вечер, когато стотици протестиращи, ядосани на правителството, излязоха на улицата.

Хората са гневни от това, че управляващите приватизираха железопътната компания „Хеленик Трейн“, която в момента оперира пътнически и товарни влакове. Полицията се опита да спре хората по улиците със сълзотворен газ.

Продължава спасителната операция след катастрофата между два влака късно вечерта във вторник в Централна Гърция.

При сблъсъка между пътнически и товарен влак по потвърдени данни са загинали 38 души, но според някои сведения броят на жертвите е достигнал до 42. От хоспитализираните 72 ранени в болница остават 57, от които 6 в интензивно отделение. По неофициални информации все още остават пътници, които са в неизвестност.

Смята се, че трагедията е причинена от човешка грешка. Задържан е бил началникът на гарата в близкия град Лариса, който е направил пълни самопризнания. Той е разбрал, че е допуснал съдбоносна грешка и е насочил двата влака един срещу друг по една и съща линия, когато е научил за катастрофата.

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка,  а правителството обяви тридневен траур.

В обръщение към нацията тази вечер гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази благодарност към спасителните екипи от бързата медицинска помощ, гражданската защита и полицията, както и от местите власти. Той съобщи, че за временен министър на транспорта на мястото на Караманлис е определен държавният министър Йоргос Герапетритис.

Мицотакис обеща, че виновните ще си понесат отговорността, но и призова за единство в усилията да не се повтаря подобна трагедия в бъдеще.

Още по темата

Избор на редактора