Харви Уайнстийн обжалва, съдията се повлиял от #MeToo

Осъденият холивудски филмов магнат Харви Уайнстийн поиска от най-висшата съдебна инстанция в Ню Йорк да отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуални посегателства. Той твърди, че съдията по делото се е поддал на инерцията, създадена от движението #MeToo, съобщиха световните агенции.

В иска си адвокатите на продуцента обвиняват съдията Джеймс Бърк, че е отстъпил под „натиска на влиятелно обществено движение, решено да накаже векове на мъжко осъдително поведение, като даде пример с издаването на присъда срещу един човек – Уайнстийн“.

Според защитниците му поредица от грешки на съдията, сред които и това, че е позволил свидетелски показания на четири жени за престъпно поведение от страна на продуцента, за което той не е обвинен, са подкопали презумпцията за невинност на клиента им.

Те настояват Апелативният съд да отмени присъдата и наказанието от 23 години затвор, което Уайнстийн вече излежава, да снеме обвинението за изнасилване, което е внесено твърде късно, и да разпореди нов процес по едно обвинение в незаконен сексуален акт.

„Обвиняемият не може да бъде съден въз основа на неговия характер, а трябва да бъде съден въз основа на поведението, за което е обвинен“, каза в изявление адвокатът му Артър Айдала.

Очаква се офисът на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, чийто предшественик Сайръс Ванс повдигна делото, да отговори на апелацията на Уайнстийн до 1 март.

Самият Уайнстийн отрича да е имал сексуални контакти без съгласие с която и да било от обвиняващите го жени.

„Казано направо, съдът на общественото мнение стана съд в този случай“, пишат адвокатите на Уайнстийн, цитирани от Guardian, като изданието напомня множеството публични акции със скандирания „Изнасилвач!“ срещу клиента му при появите му в съда.

70-годишният продуцент излежава присъдата си за насилствено извършване на орален секс над асистентка във филмова продукция през 2006 г. и за изнасилване на начинаеща актриса през 2013 г.

Освен това той очаква и друга 18-годишна присъда по подобно дело в Лос Анджелис, в което съдебните заседатели миналия месец го обявиха за виновен за изнасилване и сексуални посегателства към бивш модел и актриса. Уайнстийн трябва да бъде осъден по това дело на 23 февруари.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора