Гората край Панагюрище все още гори! Безсънна нощ в две села

Гората между панагюрските села Левски и Елшица все още гори. Днес в гасителните действия се включват и два военни хеликоптера от авиобаза „Крумово“. До късно снощи на терен работиха десетки пожарникари и доброволци, екипи останаха на място и през нощта.

В Панагюрище е в сила частично бедствено положение.

Горският пожар обхвана над 2000 декара иглолистна гора. Засегнати са и земеделски площи. За щастие пострадали хора няма. Вчера в гасенето освен огнеборци се включиха и служители на горските стопанства в Панагюрище и Пазарджик, като и доброволци от близките села.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков съобщи, че Оперативен щаб координира действията по суша и вода.

„Хеликоптерите са на терен, висят вече. Успяхме с Оперативния център да осигурим още снощи сили и техника от Областната дирекция на Пловдив на „Пожарна и аварийна безопасност“. Тук са колегите от почти всички горски стопанства, доброволните формирования, ловните дружинки от цялата област и в момента се опитваме да потушим огъня в една доста сложна горска обстановка, тъй като това, което гори, са борови масиви, високи дървета и огънят леко става върхов и в момента в Щаба работим и гледаме както се казва, по цялата полоса, метър по метър, да направим така, че да сме една крачка напред преди стихията“, съобщи за БНР той.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки заяви пред радио „Фокус“, че първостепенна задача е до края на деня да спре разпространението на пожара.

Той потвърди, че освен горските масиви, има и доста земеделски земи, през които пожарът вече минава.

Четете още

Избор на редактора