Хиляди изпратиха Йоаникий в последния му път

Загубата на митрополит Йоаникий е не само за Сливен и епархията, но и за цяла България, каза днес сливенският кмет Стефан Радев, който присъства на опелото на починалия владика в катедралния храм „Св. Димитър“.

„Името му няма да се забрави в Сливен. Той ще остави светла и дълбока диря в нашата история. Беше човек, който говореше тихо, но чийто глас се чуваше силно, истински водач, какъвто трябва да бъде всеки един пастир за стадото си. Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до неговата мъдрост и до неговата доброта“, каза Радев.

Поклонението пред паметта му започна в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молитви. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия синод за наместник, отслужи заупокойна света литургия и опело на митрополит Йоаникий в съслужение с митрополити от страната.

С литийно шествие тялото на владиката беше изведено до последния му дом – в двора при олтара на храм „Св. Димитър“.

Четете още

Избор на редактора