Хиляди почетоха Ататюрк в двореца Долмабахче

Дворецът Долмабахче на брега на Босфора в Истанбул от сутринта прелива от посетители, хиляди хора чакат с часове на дълги опашки, за да влязат. Не спира потокът от хора, дошли да се поклонят пред паметта и делото на Мустафа Кемал Ататюрк. На този ден през 1938 г. основателят на 100-годишната турска република склопява очи в двореца Долмабахче.

В това знаково за цяла Турция място е подредена стаята с леглото му, застлано с червения турски национален флаг със звездата и полумесеца. В двореца Долмабахче на 16 ноември същата година се извършва траурното поклонение, на което се стичат хора от всички краища на страната, за да се сбогуват с Ататюрк, както отбелязват вестниците по онова време.

Три дни по-късно, на 19 ноември, след заупокойния намаз тялото на Ататюрк е изнесено от двореца Долмабахче върху лафет, след това с брониран кораб, екскортиран от турската армада, е пренесено до пристанището в Измит, а оттам е откарано в Анкара. За погребалната церемония в Анкара България изпраща почетна рота от 100 войници, присъства официална делегация начело с тогавашния военен министър. Цар Борис изпраща специално траурно послание по повод кончината на Ататюрк.

Стрелките на часовника, който се намира на масичката край леглото на Ататюрк в двореца Долбамахче, са застинали на 9.05 ч. – часът, в който той издъхва на 57-годишна възраст.

Тази сутрин точно в този час /8.05 ч. българско време/ прозвучаха сирените в цяла Турция. Животът буквално замря. Гражданите на 85-милионна Турция застанаха в едноминутно почетно мълчание, превозните средства спряха, корабите в Босфора надуха сирените. Сведени бяха знамената. Униформените отдаваха чест, милиони ученици застанаха в знак на почит пред паметниците на Ататюрк, по улиците имаше хора от всякакви възрасти с насълзени очи и знамена в ръце.

В квартал Кадъкьой хората образуваха жива верига, носейки плакати с надписи: „Почитаме те с обич, с уважение и признателност“, „Твоето творение /има се предвид турската република, която Ататюрк нарича „моето най-голяма творение“-б.авт./ живее и ще пребъде“.

Метрото и трамваите в мегаполиса спираха движението си. По информация на истанбулската голяма община в този час близо 120 хиляди души, които по това време са пътували в превозните средства, са застанали в почетно мълчание към Ататюрк. А след заглъхването на сирените са пели националния химн.

На спирката Козятагъ, която е възлова станция на метрото на азиатския бряг, е разположена впечатляващата триизмерна творба на турския художник Мурат Дашкън “Очите на републиката”, на която е изобразен Ататюрк във влак на някогашната гара Козятагъ.

В зоната на спирката е поставено украсено с цветя дъсчено табло във формата на сърце, където пътниците могат да пишат бележки, адресирани до Ататюрк.

Представители на всички политически партии участваха днес в церемония на централния площад Таксим, където е издигнат паметник на Ататюрк и на неговите съратници в националноосвободителната война на турския народ.

С едноминутно мълчание и изпълнение на националния химн бе почетена паметта на основателя на турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, а паметникът му бе отрупан с венци и цветя.

Четете още

Избор на редактора