Хинков се инати, няма да даде оставка заради „Пирогов“

Няма да подам оставка, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в сутрешния блок на Бтв „Тази сутрин“ по повод смяната на директора на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Според Хинков оставка може да му бъде поискана само от премиера акад. Николай Денков.

Министърът отново повтори, че според одитния доклад най-голямата спешна болница в България е декапитализирана. Той е обмислял да поиска и оставките на членовете на борда на директорите на лечебното заведение. „Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво, те не са политически решения“ коментира Хинков, попитан дали е говорил с лидери на политически партии по казуса.

Докато съм министър, ще си спазвам задълженията и ще правя всичко, което смятам, че трябва да се направи за здравеопазването и изказвания няма да повлияят на моите решения, каза Хинков в отговор на въпрос дали знае, че след ротацията вече няма да заема този пост, защото не се справя със задълженията си.

Той отново повтори, че на няколко пъти е говорил с председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по повод доклада и намеренията си да смени директора на „Пирогов“, но е получил сигнали, че това ще доведе до сериозни проблеми. В разговора се включи и самият проф. Ангелов, който отрече думите на Христо Хинков. „Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния доклад и след това беше проведен разговор, в който аз и той се уточнихме, че има съмнения по отношение на констатациите в одитния доклад и че трябва да изчака да бъде направен одит от външни органи. Той каза: „да, съгласен съм, и аз мисля така“. След това го потвърди и пред медиите, като каза, че директорът очевидно няма да бъде сменен“, разказа Ангелов. Председателят на здравната комисия посочи още, че ще представи доклад за нарушения по времето, когато сегашният здравен министър е бил директор на Националния център за обществено здраве и анализи. На това Христо Хинков обясни, че въпросният доклад с констатация, че няма нарушения, е бил подписан от институции като прокуратурата, ДАНС, АДФИ и финансова полиция и също така от премиера тогава Бойко Борисов.

Инсинуациите, че „Пирогов“ е пред фалит за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър. Това заяви освободеният шеф на „Пирогов“ Валентин Димитров на брифинг пред медии.

„Втората опасност е, че хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото до 31 октомври тази година печалбата е над 1,12 млн. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина. Всякаква намеса на „Пирогов“ в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия“, допълни д-р Валентин Димитров.

Четете още

Избор на редактора