Холивудските сценаристи слагат край на стачката

Холивудските сценаристи ще прекратят стачката си в полунощ местно време, след близо пет месеца. Гилдията на американските писатели заяви, че профсъюзните лидери са „гласували единодушно за премахване на ограничителната заповед и прекратяване на стачката“.

Нейните 11 500 членове след това ще гласуват дали да одобрят тригодишна сделка, която предлага повишения на заплатите и защита около използването на изкуствен интелект. Стачката на сценаристите започна на 2 май – най-дългата стачка, засягаща Холивуд от десетилетия. Протестът е заради заплащането, като сценаристите твърдят, че възнагражденията им не съответстват на приходите, генерирани в ерата на онлайн стрийминга.

Спряна беше работата по супер продукции като “Stranger Things,” на Нетфликс, “Blade”, продуциран от Марвел и Дисни, “Evil” на Парамаунт и „Последните оцелели“ на НBO. По-рано тази седмица сценаристите казаха, че са постигнали предварителна сделка с шефовете на студиото, въпреки че не бяха дадени подробности.

Същевременно продължава стачката на актьорския синдикат SAG-AFTRA, който представлява интересите на около 160 000 актьори. И двете холивудски стачки са продължителни и скъпи, с икономически ефект от над 5 милиарда долара,

Четете още

Избор на редактора