Хората на частната лаборатория на „Капитан Андреево“ вече нямат достъп до пункта

Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите, които са предмет на заповедта на областния управител за изземване на помещения, които се намират на територията на ГКПП „Капитан Андреево“. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев при посещението си на граничния пункт.

„Стоя месеци наред жандармерия, за да може да функционира безпрепятствено лабораторията и да не стават проблеми и нарушения на обществения ред, да не стават огромни опашки, които нарушаваха отношенията ни с Турция и Европейския съюз. Сградите бяха обявени за сгради, свързани с националната сигурност, следващата стъпка е заповедта на областния управител за тяхното изземване, която той в момента реализира. Стъпката на „Гранична полиция“ е отнемане на пропуските на лицата“, добави министърът на вътрешните работи.

Той уточни още, че предстои лаборатория за фитосанитарен контрол да бъде изградена и на граничния пункт „Лесово“, а капацитетът на тукашната да бъде увеличен, както и да бъде изградена още една.

Спекулира се по темата със закриването на полицейския участък в Лесово. Много ясно искам да заявя, че този участък няма да бъде закрит, увери Демерджиев. Той каза, че са дадени ясни указания на директорите по места да не се закриват структури на МВР. Напротив, имаме 700 – 800 служители в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, посочи министърът.

На въпрос по темата с мигрантския натиск Демерджиев коментира, че за последните няколко месеца са възстановени около 450 служители на „Гранична полиция“, като 63-ма вече са обучени, а останалите се обучават по график.

Миграционният натиск се увеличава, предупреди Демерджиев. За първите два месеца на тази година опитите за влизане у нас са се увеличили с 40 процента спрямо миналата година, която е била рекордна. Европейската комисия (ЕК) и много европейски държави разбират този проблем. Имаме уверенията на ЕК, че България ще бъде първа и най-много подпомогната, каза още Демерджиев.

Той припомни за одобрените 140 млн. евро за охрана на границата. В момента Комисията е готова да отпусне много повече средства, отбеляза вътрешният министър. Той поясни, че ако ЕК не може да осигури материална помощ, ще се търсят опции за ускорена процедура за закупуване на камери, термосензори, наблюдение по въздух с безпилотни летателни апарати, автомобили и кораб.

Според Демерджиев една от причините да не бъдем приети в Шенген е, че мигрантите минавали „като на парад“ през страната. Почти всеки от престъпния свят се е пренасочил към трафика на мигранти, защото наказанията са много ниски, а приходите – изключително високи. Част от задържаните по акция „Автокрадци“, се поверяват и за трафик на хора, обобщи Демерджиев.

Още по темата

Избор на редактора