Хормон бори пиянството. Засега само при мишки

Учени успели да успокоят бързо мишки в състояние на алкохолно опиянение, като увеличили нивото на хормон, който се произвежда в организма по естествен и път и който е общ за гризачите и хората. Откритието дава надежда за създаване на лекарство срещу препиване.

Изследването, проведено от екип на Югозападния медицински център на Университета в Тексас, може да се окаже ключово за лечението на пиянството у хората.

Хормонът с наименование FGF21 привлича вниманието на научната общност от години: той се произвежда от черния дроб и помага – както на човека, така и на мишките – да преработват определени вещества и в частност алкохола.

Предишни изследвания показали, че FGF21 е в помощ на различни видове организми в борбата им срещу вредното въздействие на етанола.

По време на опитите с мишки и маймуни хормонът премахвал нуждата от алкохол при опиянените животни, стимулирал жаждата за вода вероятно като защита срещу причинената от алкохола дехидратация, и предотвратявал увреждането на черния дроб, причинено от спиртните напитки.

Четете още

Избор на редактора