Хърватия: 3-ма загинали и 12 ранени в катастрофа

Трима души загинаха, а 12 бяха ранени при пътен инцидент на магистрала А1 близо до Нетретич в Хърватия, съобщават местните медии. Джип с унгарски номера, натъпкан с мигранти, се вряза в „Алфа Ромео“ с регистрационни номера на Риека.

Загинали са 48-годишният шофьор и 47-годишната му съпруга, а непълнолетният им син (16) е ранен и в състояние на шок в болницата в Карловац. Те са пътували в леката кола.

В джипа е загинал още един пътник, чиято самоличност все още не е установена. Предполага се, че във возилото е имало двама каналджии и мигранти.

Шофьорът на джипа, който сам казва, че е от Молдова, също е в болницата в Карловац. Твърди се, че вратата на болничната му стая се пази от полиция. 

Само миналата година хърватската полиция е арестувала 1700 трафиканти на мигранти, което е с 80% повече от миналата година. 

Според полицейската статистика 98% от онези, които искат убежище в Хърватия или проявяват намерение да го направят, напускат страната в рамките на 24 до 48 часа. Контрабандистите правят добри пари, а хората, които не успеят след няколко опита, остават без пари и прибягват до ходене из горите. Някои никога не намират подслон и възможност за нов живот, към който са тръгнали. А някои умират в нелегален транспорт.

Четете още

Избор на редактора