3.9 C
София
сряда, 7 декември, 2022

“Цар Борис III” и “Ванчо Михайлов” имат три месеца да сменят имената си

Българските културни клубове “Ванчо Михайлов” в Битоля и “Цар Борис Трети” в Охрид имат 90 дни да сменят името си, в противен случай ще бъдат заличени от регистъра. Това решиха депутатите в Скопие вчера.

С 67 гласа “за” на народни представители от всички партии в парламента на РС Македония приеха промените в Закона за сдруженията и фондациите, които фактически са насочени срещу създаването на български клубове в страната.

Според закона политическа партия в Македония не може да бъде регистрирана, ако името й предизвиква „разпалване на национална, расова или религиозна омраза или нетърпимост, етническа непоносимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх или препратка към лица и събития от миналото, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“.

Това е новото, тъй като досега чл.3 от Закона за политическите партии имаше само следното съдържание: „Програмата, уставът и дейността на политическите партии не могат да имат за цел:

– насилствено разрушаване на конституционния ред на Република Македония;

– подбуждане или призоваване към военна агресия и

– разпалване на национална, расова или религиозна омраза или нетолерантност”.

Тази забрана важи не само за името на партията, но и за нейния устав.

Забранено е наименованието и знаците на политическата партия да съдържат символи, думи, съкращения, които предизвикват расова или религиозна омраза или нетърпимост, етническа нетърпимост, нетолерантност, ненавист, геноцид, изтребление, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, или отнасящи се до лица и събития от миналото, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх.

Със законовите промени на политическите партии е даден тримесечен срок от влизане в сила на промените, за да съгласуват наименованието, символиката, програмата, устава и целите си с разпоредбите на този закон.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини