Цар Фердинанд I ще бъде погребан във Врана

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България, съобщиха от Фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в град Кобург в Германия през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град.

„В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му“, се допълва в съобщението, изпратено до медиите.

Пренасянето ще стане до месец.

След 10 ноември 1989 г. бяха създадени няколко инициативни комитети с цел да върнат тленните останки на цар Фердинанд I, но техните усилия не се увенчаха с успех.

Едва сега това е възможно. След пренасянето им в България, останките на бившия монарх ще бъдат положени в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самото пренасяне.

Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена независимостта на страната ни, като след този ден е обявен за цар.

Управлява страната ни до абдикирането му на 3 октомври 1918 година в полза на неговия син – цар Борис III. Тогава напуска и България. Фердинанд I е на престола в продължение на 31 години и така се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.

В момента тленните останки на цар Фердинанд са положени в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в Кобург (Гер) пред саркофазите на майка му и баща му.

Четете още

Избор на редактора