Цветан Василев започва дело срещу Гешев в Кипър

В Кипър е даден ход на дело срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, съобщи на своя интернет сайт бившият банкер Цветан Василев.

В момента Василев, който пребивава в Сърбия, е подсъдим, заедно с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. На 22 януари Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за неговия арест по второто дело срещу него – по обвинение за пране на пари, пише „Сега“.

„През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание „заговор с цел измама“ (conspiracy to defraud) – „Бейкър Тили-Кипър“, Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за „заговор с цел измама“, пише Василев и прилага факсимиле, на което наистина личат изредените имена, включително и това на Гешев.

Според Василев по делото за фалита на КТБ прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, която била извършена от компанията „Бейкър Тили Кииту и партньори-Кипър“.

„От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби „заключенията“ ѝ, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ – пише още Василев. – Във връзка с иска ми, от компанията „Бейкър Тили-Кипър“ твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза. Според тях единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Наред с това посочват, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка.

Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата“.

„Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд, уточнява Василев. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие“, завършва Василев и прилага линк към свое интервю във „Фейсбук“ от 17 януари, в което разказва подробности за, според него, скалъпената по инструкции от Иван Гешев счетоводна експертиза по делото за фалита на КТБ.

Четете още

Избор на редактора