Целта на ББР: 50-100 кредита месечно за малки и средни фирми

„Работим активно Българската банка за развитие да харчи по-малко и да достига до повече малки и средни фирми, които трудно биха могли да се финансират от търговски банки. Ние сме готови да говорим с всеки, който е в нужда – както в ББР, така и в дружествата ни за микрофинансиране и лизинг“, заяви по бТВ председателят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов.

Банката се стреми да достигне до 1000 малки и средни компании догодина и до нива от 50-100 кредита на месец.

„Имаме възможност за по-голяма гъвкавост, защото голяма част от продуктите ни са гарантирани от Европейския гаранционен фонд. Така ББР търси по-малко обезпечения и самоучастие от компаниите в сравнение с търговските банки“, посочи Михов.

Според него Българската банка за развитие се опитва да намери този баланс, в който не се конкурира с другите банки, но все пак фирмите, получаващи финансиране, да могат да го върнат. За да достига до максимален брой компании в нужда, банката ще въведе и дигитална платформа, чрез която те могат да кандидатстват за кредити онлайн.

„Така няма да е нужно да идват до София и всичко ще се случва по електронен път – от момента, в който решат, че искат кредит, до получаването на средствата по сметката им“, обясни Валентин Михов.

Той подчерта отново, че няма промяна в лимита на отпусканите от банката кредити.

„Новите кредити, които ББР предоставя, продължават да са ограничени до 5 млн. лв. За кредити, които са преструктурирани, т.е. компаниите са закъсали, ние оставихме възможност, ако това е в интерес на банката, да дадем допълнително финансиране. То е ограничено – за новите кредити е до 20%, тоест до 1 милион допълнително, а за по-големите кредити остава до 5 милиона лева. До момента това не е използвано и не знам дали ще бъде използвано“, обясни председателят на НС на ББР.

Четете още

Избор на редактора