5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Цената на коргитата, любимите кучета на кралицата, скочи до небесата

Цените на коргитата – породата кучета, любими на покойната кралица Елизабет II, скочиха до небесата. Те са достигнали невиждани цени след погребението на монарха, съобщиха от най-големият пазар за домашни любимци в Обединеното кралство, предаде БНР.

„Pets4Homes“ твърди, че в момента има “над десет пъти повече търсене за корги в сравнение с този момент миналата седмица”, предаде АФП. Сайтът на пазара добавя: “Цените на породата корги днес достигнаха нов връх, като средните се удвоиха през последните три дни.”

Цената на малко кученце за първи път се продава за над 2 500 паунда. Това дори надминава цените, достигнати по време на пандемията. Големи расови достигат до 5 000 и повече паунда.

Коргитата на кралицата са били най-верните от всички служители на монарха, като са осигурявали домашно общуване през почти един век, в който са били в центъра на общественото внимание. Кралицата спря да ги отглежда през 90-те си години, за да не ги остави сами след смъртта си.

Въпреки това кралицата все още имаше две “доргита” – кръстоска на дакел и корги, за да ѝ правят компания през последните години. “Кралицата, освен много други неща, беше и световноизвестен любител на кучетата и наистина символизираше любовта и привързаността, която нашата нация изпитва към своите кучета”, казва Марк Бийзли, изпълнителен директор на „Кенъл клуб“, пред АФП.

“Тя беше особено известна със своите коргита, след като баща ѝ, крал Джордж VI, ѝ подари първото корги, Сюзън, когато тя беше на осемнадесет години”, добави той. Кралицата толкова много обичала своите коргита, че лично се грижела за ежедневното им хранене. Това се казва в книгата “Pets by Royal Appointment” на автора Брайън Хоуи, посветена на британските кралски домашни любимци от XVI в. насам.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини