ЦИК: Камерите ще се включат след края на изборния ден

Няма да има видеонаблюдения по време на изборния ден. Устройствата ще се включат, след като приключи изборният ден. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на БНТ.

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва гласа им. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна. Имаме уверение, че устройстава много лесно ще се включват. Те няма да бъдат местени, за да може бюлетините да се виждат, ще има стойка, върху която ще се поставят, уточни тя.

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от „Информационно обслужване“ и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление – респективно на „Информационно обслужване“, каза още тя.

В малките населени места, където не може да се излъчва на живо, ще бъде извършен и запис. Ще бъде снимано и попълването на протоколите, и подписването им. Тези записи също ще бъдат качени. Изборният ден ще изглежда както винаги досега. Сега избирателите ще имат възможност да изберат дали да гласуват с хартия, или с машина, посочи Матева.

Още по темата

Избор на редактора