ЦИК ще обяви имената на новите депутати на 16 юни

ЦИК смята, че изборният ден протече нормално и спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, комисиите осигуриха възможност на всички български граждани да гласуват, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Общият брой машини, с които не е гласувано, са 148, 134 от тях са в страната, 14 извън страната. През вчерашния ден в ЦИК са обработени 106 жалби и сигнали, уточнява БНТ.

Избирателната активност към 20.00 часа ще бъде обявена на интернет страницата на ЦИК, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%.

Към 14.00 часа са обработени 85,14 на сто от протоколите на СИК в районните избирателни комисии. Всички СИК извън страната са приети в ЦИК, т.е. данните извън страната са обработени на 100%.

На 12 юни ЦИК ще обяви резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще бъдат обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители в българския парламент. На 14 юни ще се обявят имената на 17-те избрани членове на ЕП от Република България. На 16 юни ще съобщят имената на новите 240 народни представители.

ЦИК ще спази законовите срокове, увери Росица Матева.

Четете още

Избор на редактора