Цунами удря Япония след 7.6 по Рихтер

Вълни цунами достигат бреговете на Япония след мощно земетресение по-рано днес. Това съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес и БТА.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат 5 метра.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

Земетресението с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония около 16:10 ч. местно време. То разтърси и сгради в центъра на столицата Токио. Епицентърът на земния трус е бил в региона на Ното, като дълбочината му е била малка. Първоначално бе съобщено за магнитуд 7,4.

Предупреждения за вълни цунами са издадени още за бреговите райони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього. Японското правителство създаде център към премиерската канцелария за справяне с извънредната ситуация.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.

Четете още

Избор на редактора