Цунгцванг с първия мандат, най-лошото предстои

Ситуацията с първия мандат за съставяне на правителство е цунгцванг, коментират политически наблюдатели. Тоест всички възможни ходове са неизгодни.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ излязоха с позиция на сайта си за преговорния процес с ГЕРБ-СДС, като в нея те настояват, че отговорността за настоящото положение е на партньорите им. Твърдят още, че бъдещето на преговорния процес и съдбата на първия мандат са в ръцете на Мария Габриел и партията на Бойко Борисов.

Ето и текста на позицията им:

„Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход“.

Да, но никой не иска да направи първи ход. Какво отговориха от ГЕРБ-СДС?

„ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията ѝ за министър-председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!“.

Това се казва в позиция на партия ГЕРБ, след като ПП-ДБ ги призоваха „да предложат план на създадената от тях криза“.

„Уважаеми колеги от ПП-ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента. Вие сте на ход“, гласи още позицията на ГЕРБ.


Цугцванг (на немски: zugzwang) e неблагоприятно положение за играча, който е на ход. В шахмата правото на ход е същевременно и задължение. Може да стане така, че за играча, който е на ход, всичките възможни ходове са неизгодни. Тогава той е принуден със собствените си ръце да влоши позицията си. Покрива концепцията за неблагоприятно положение или натиск за принудително извършване на стратегически ход, като вместо това играчът би предпочел да не прави ход. Цугцвангът често е определящ фактор в ендшпила и по-рядко в другите фази на партията.

Четете още

Избор на редактора