Чарлз III отличи британки, основали училище у нас

Британският крал Чарлз III удостоява с почетни отличия две британски гражданки в знак на признание на значителния им принос към хуманитарната подкрепа за децата бежанци в България. Това съобщават от посолството на Великобритания в София.

Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс са отличени със званието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE). Те са основатели и ръководители на Училището за игра в бежанския лагер в Харманли.

В Харманли в най-големия бежански лагер в България доброволките Джил Клазби и Сейди Клазби – Джаръс основават училище за игра без чужда финансова помощ. Джил и Сейди са завършили съответно предучилищна и начална училищна педагогика и имат богат опит в работата с деца чрез игра. Своите умения те влагат в помощ на децата бежанци в лагера.

„Клазби и Джаръс работят в него като учителки и директорки в продължение на 9 години на доброволни начала. Тяхното дело може да послужи за пример за всички нас за силата на доброволчеството и за способността, заложена у всеки от нас, да прави добрини“, коментира британският посланик у нас д-р Роб Диксън.

Училището за игра в бежанския лагер в Харманли предлага на децата на възраст между 4 и 14 години различни занимания и уроци, чрез които да развиват своите умения и познания по математика, природни науки, изкуство и английски език, както и възможности за личностно, социално и емоционално развитие.

Четете още

Избор на редактора