„Червения дракон“ броди из столичните улици

Над хиляда малки и големи почитатели на ретро автобусите седнаха зад волана на легендарния „Икарус 280“, който до преди 10 години все още можеше да се види по софийските улици. С уникалната си над 40 годишна експлоатация в София „Икарус“-ът се е превърнал в своеобразна емблема на обществения транспорт, пише novini.bg.

„Вън вали и вътре вали, вън студено – вътре още по-студено, така ги помня едно време по линия 88“ – шегува се възрастна столичанка, довела внука си да види „Червения дракон“ и да седне в тясната му шофьорска кабинка.

Инициативата за събитието е на „Столичен автотранспорт“ ЕАД, експерта Марио Евстатиев и общинския съветник Карлос Контрера. Целта е подобни инициативи да се превърнат в традиция, чрез която да се популяризира историческия подвижен състав на транспорта и пътуването с градски транспорт, обясниха организаторите. Във вчерашния ден на празника, който се проведе на площад „Свети Александър Невски“ се включиха и от още два ретро клуба – сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ изкараха ретро „Мерцедес О-305Г“, а от клуба „Икарус 205 и 260“ докараха градски соло автобус „Икарус 260“. Трите автобуса превърнаха пространството до храм-паметника „Свети Александър Невски“ в своеобразен транспортен музей на открито, което бързо привлече нови тълпи посетители.

Инициативата може да се отбележи като успешна и поставя въпроса, такива събития да се организират по-често, защото освен забавление за малки и големи, чрез тях може да се популяризира и използването на обществения транспорт. С общинския съветник Карлос Контрера вече сме внесли писмо до кмета Васил Терзиев, с което предлагаме на 13 и 14 януари, когато ще честваме 123 години градски транспорт, по специална ретро рингова линия да се движи червеният „Икарус“, като курсовете да са на всеки час от 10 до 16 часа от спирката на двуетажните и нощни линии на пл. Свети Александър Невски. Смятам да отправя покана и към екипа на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ да се включат със своя О-305Г и заедно да направим един истински ретро-празник за радост на малки и големи. На събитието имаше не само хора от столицата, но и от Пловдив, Пазарджик, Враца, Перник. Интересът наистина беше много над моите очаквания, когато с Карлос Контрера писахме програмата на събитието.“ разказа Марио Евстатиев, който бе и координатор на събитието.

Четете още

Избор на редактора