Червения пират излиза на свобода

Съдът отмени мярката за неотклонение „задържане под стража“ и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Така той следва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде обжалвано, съобщи Нова.

„Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам“, посочи Захариев.

Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма – до прокуратурата, МВР и обществени институции и личности. Адресирал реплики до хора, за които е ясно, че са известни или срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания.

Отчита се това, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.

„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. До подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга“, се казва в решението на съда.

Четете още

Избор на редактора