Червен код за ураганен вятър в 5 области днес

Червен код за ураганен южен вятър е обявен днес за пет области в страната. По скалата на синоптиците това означава, че е налице голяма опасност. Метеорологичните явления са екстремни. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Поривите на вятъра ще са 30-35 м/сек., на места и до 50 м/сек., предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код за силен и поривист вятър е в сила за София (с пориви в южните квартали над 25 м/с), Софийска област (пориви по северните подножия до 29 м/с), Видин (пориви до 25 м/с), Търговище (до 29 м/с), Разград (до 29 м/с), Кърджали (до 29 м/с) и Хасково (до 29 м/с).

Летище София пренасочваше вчера полети заради вятъра, във Враца е обявено частично бедствено положение и училищата бяха затворени.

Облачността ще бъде променлива, по-значителна – над планините и на места, главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен.

Температурите остават високи, минималните ще са между 9°С и 14°С, максималните – между 16°С и 21°С, в районите със силен фьон – и малко по-високи. В София – минимална 10°С, максимална – около 18°С.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15°С и 20°С.

В планините ще е много ветровито. Ще духа бурен, по откритите части – и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често – значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°С, на 2000 метра – около 2°С.

РЕКЛАМАspot_img