Златните 2 лв. за юбилея на Паисий ще струват 3755 лв.

Българска народна банка пуска в понеделник, 27 юни, възпоменателeн медал: два златни лева на тема „300 години от рождението на Паисий Хилендарски“.

Цената на инвестиционната монета ще е 3755 лв., като тиражът е изключително ограничен – само 300 броя. Диаметърът на медала 34 мм, теглото 1/2 тройунция (15,5 грама), качеството – висше, мат–гланц. На канта е гравиран пореден номер и сертификат съответстващ на номерацията.

С възпоменателния медал ще отбележим 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, останал в нашата история с прочутаат „История славянобългарска“. Събитието е включено от ЮНЕСКО в списъка на бележитите за света годишнини.

Очаква се изключително висок интерес към монетата, която има инвестиционна и висока колекционерска стойност. Медалът ще се продава в БНБ – на две каси на пл. „Княз Александър I“ №1 и четири каси в касовия център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Тексим банк и Централна кооперативна банка. Всеки клиент може да закупи само на 1 монета.

Четете още

Избор на редактора