Честит празник, София!

С тържествено заседание на Столичния общински съвет започнаха официалните прояви за празника на София.

Пред църквата „Св. София“ беше издигнато знамето на столицата, съобщи БНР.

В церемонията участва председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова и други официални лица.

Росен Желязков прие рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част, а водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с Велбъждския епископ Исак.

Празникът започна в 10 часа с извънредно тържествено заседание на Столичния общински съвет, на което Йорданка Фандъкова призова общинските съветници да не си създават изкуствени разломи във връзка с предстоящите местни избори и да не противопоставят едни хора срещу други в опит да се харесат на някого.

Бяха връчени наградите „Почетен гражданин на София“. Получиха ги художникът проф. Станислав Памукчиев и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, както и писателите Георги Господинов и Георги Константинов, който беше гост в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“, където заяви:

„Може би живеем в твърде непоетично време, което е така рамкирано от финансови, от други интереси. Но в същото време като че ли все повече хора опитват да пишат поезия. Това е доста учудващ факт, но може да се открие в интернет, но има и действителни постижения, които лично мен ме радват“

Днес София е различен град, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. – В този празничен ден бих искала да се обърна с огромно „благодаря“. Благодаря ви за доверието, то ми даде увереността и силата да ръководя развитието и промяната на града вече 14 години. Благодаря и за подкрепата, тя ми даваше смелостта да започна големи проекти един след друг, защото София трябваше да догони, да изпревари и нямаше време за губене. В това темпо на работа вие бяхте най-верните ни партньори. Усетихме какво е да живеем в град, в който всяка година се строи и реновира, и това безспорно изморява. Заедно наложихме скорост на промяната, каквото градът ни не познаваше“.

В 14 Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през последната година, а вечерта ще има концерт на сцената на „София съмър фест“ зад музея „Земята и хората“, на който концерт Българското национално радио.

Четете още

Избор на редактора